HTML

E-mail értesítő

Google Csoportok
Feliratkozás a Berkenye Viziközmű Társulat hírlevelére
E-mail:
Csoport meglátogatása

A Berkenye Víziközmű Társulat honlapja

A Berkenye Víziközmű Társulat honlapja

Linkblog

Teendőink, kalkulációk

2009.03.23. 18:29 :: Tőrös Balázs

Tisztelt lakó- és telektulajdonos társak!

Ahogy azt bizonyára tudják, február 28-án lezajlott a lakógyűlés. A rögtönzött "népszámlálás" alapján nagyságrendileg 110 telektulajdonos képviseltette magát személyesen vagy meghatalmazotton keresztül. 

A lakógyűlésen ismertettük az elmúlt hónapok történéseit, illetve a beérkezett ajánlatokat, felvázoltuk a lehetséges finanszírozási lehetőségeket, illetve meghallgattuk a szomszédos DI-NÓ-BER víziközmű-társulat könyvelőjét a ránk váró feladatokkal kapcsolatban.

Aki ott volt, láthatta, hallhatta, hogy a témát lehetetlen néhány lépésben körbejárni és sajnos a gazdasági válság sem nekünk kedvez, hiszen a pénzintézetek hitelkihelyezési szokásai sokat szigorodtak.

Amit látni érdemes. A víziközmű-társulat a dolgok jelenlegi állása szerint nem kaphat államilag támogatott hitelt, mivel az önkormányzat képtelen kezességet vállalni a beruházás felett.

Ezért más megoldást kell keresnünk.

Nem kezdeném a kályhától a dolgot, kérem, hogy olvassák el a korábbi bejegyzéseket arról, hogy miről is szól egy víziközmű-társulat, hogyan lesz valaki tag, milyen kötelezettségei vannak és mi vár rá, ha nem fizeti a kiszabott hozzájárulási díjat.

Számos ajánlat érkezett be hozzánk, ezek közül egyelőre két olyan van, amit továbbgondolásra érdemesnek tartunk.

Az egyik nagyon kedvező anyagi feltételek mellett vállalná a kivitelezést, őket, illetve a referenciáikat most "nyomozzuk le".

A másik cég nagyságrendekkel drágább, de nagyon jól "fekszik" a hatóságoknál, mivel a közelmúltban több alkalommal is hibátlanul teljesítettek a környéken és ez sem elhanyagolható szempont.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a tényleges beruházás mellett olyan járulékos költségekkel is számolnunk kell, mint a szakértői-, ügyvédi- vagy könyvelési díjak, hogy az illetékekekről és a postaköltségről ne is beszéljünk.

Ezek alapján az tűnik valószínűnek, hogy az egy bekötésre eső költség valahol 600 és 800 000 forint között lesz.

Ez természetesen nem tartalmazza a szennyvízrendszerre történő rákötés díját, az akna kialakítását telken belül, illetve a vízóra beüzemelését, hogy a (jó eséllyel darálós) szennyvízszivattyú költségeiről ne is beszéljünk.

Aki nem fizette be anno az 50 000 forintos tervezési hozzájárulást, annak most kell pótolnia mulasztását.

Ahogy írtam, nem vagyunk hitelképesek, ellenben a fővállalkozóval szemben fennálló fizetési kötelezettségünk azonnali, ezért a Fundamentával sem lehet számolni. Önerőből kell megoldanunk a törlesztést.

A fenti össze befizetésére több konstrukciót kínálunk.

Az összeget egyszerre is be lehet fizetni legkésőbb június végéig. A befizetett összegnek csak egy része lesz végleges befizetés, egy része kölcsön lesz, amelyből egy rész a költségek véglegesítése után viszajár.

Az összeget egy nagyobb (legalább 300 000 forintos) kezdőrészlet befizetése után havonta törlesztik öt éven keresztül.

Az összeget egy kisebb (100 000 forint) kezdőrészlet befizetése után havonta törlesztik öt éven keresztül.

Mivel a társulatnak nem maradhat vagyona, így nem fordulhat elő, hogy valaki többet fizet, mint a többiek.

Értelemszerűen aki egyben fizeti ki a fent említett összeget, az valamivel "jobban jár", mint aki havi részletekben, azaz összességében kevesebbet fog törleszteni.

A pontos kalkulációk még hátravannak, hiszen előbb a kivitelező személyében kell döntenünk.

Ettől függetlenül kérem, hogy április 1-ig a lenti e-mail címen nyilatkozzanak, hogy a fenti konstrukciók közül a számok nagyságrendi ismeretében melyiket választanák.

Tisztelettel

Tőrös Balázs
balazs.toros(kukac)bazska.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkenye.blog.hu/api/trackback/id/tr51020750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balásfalvi-Kiss 2009.03.23. 19:39:15

Rövid kiegészítés a fent leírtakhoz. Ezen fizetési konstrukciók csak abban az esetben működnek, ha a kivitelező cég beleegyezik abba, hogy az általa elvégzett munka ellenértékének utolsó részletét csak az ötödik év végén kapja meg, lévén hogy lesznek részletekben fizetők.
süti beállítások módosítása