HTML

E-mail értesítő

Google Csoportok
Feliratkozás a Berkenye Viziközmű Társulat hírlevelére
E-mail:
Csoport meglátogatása

A Berkenye Víziközmű Társulat honlapja

A Berkenye Víziközmű Társulat honlapja

Linkblog

Az Önkormányzat levele

2007.09.18. 02:04 :: Tőrös Balázs

Tisztelt lakó- és telektulajdonos társak!

Ha minden igaz, a múlt héten ön is kapott egy levelet Berkenye Önkormányzatától. Mivel a megfogalmazása talán nem a legszerencsésebb, igyekszem megvilágítani a hátteret, illetve tájékoztatni a részletekről.

Mivel az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy Rétságon befagyasztották a lakhatási engedélyek kiadását, illetve a Nyugat-Nógrád Vízmű Kft.-vel kialakult jogtalan jogviszony is tarthatatlanná vált, megkezdtük a kiút keresését, amelyet a következőkben vázolok.

Mivel a terület a mai napig sem rendelkezik vízjogi engedéllyel, ahhoz, hogy hozzáfoghassunk a munkához, szükségünk van egy tervre, amely az egész terület víz- és csatornahálózatát, illetve az esővíz elvezetésére szolgáló rendszereket is magába foglalja.

Eddigi ismereteink szerint a díjszabás kétféleképpen történik. Van tervező, aki a lefektetésre kerülő csövek folyóméterei szerint kalkulál, és van tervező, aki a teljes beruházás kivitelezési költségének egy meghatározott százalékáért készíti el a tervet.

Sajnos egyéb járulékos költségekkel is számolnunk kell. Csaknem egymillió forintunkba fog kerülni például, mire a MÁV engedélyezi, hogy a csövet áthozzuk a sínpálya alatt, de a feltétlenül szükséges nyomáscsökkentő megtervezése is többszázezres tétel.

Egyelőre két árajánlat áll a rendelkezésünkre, de várunk továbbiakat, illetve itt kérem önöket, hogy ha van ilyen területen dolgozó ismerősük, kapcsolatuk, irányítsák hozzám, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a lehető legjobb ajánlatot fogadjuk el, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy legyen választék.

Első körben, és erre vonatkozik az Önkormányzat levele, a fent említett terv elkészítésének díját kell összeadnunk.

Néhány fontos tudnivaló...

Befizetéseink az Önkormányzat egy eddig nem használt, elkülönített számlájára érkeznek, így kizárt, hogy a befizetett összegek "elkeveredjenek".

A számlához csak akkor lehet hozzáférni, ha az önök által a későbbiekben megválasztott csoport aláírásával ellenjegyzi a tranzakciókat.

Ha valamilyen oknál fogva a szükséges pénzmennyiség nem gyűlik össze, a befizetett összegek természetesen visszakerülnek a feladóhoz.

Erre azonban gondolni sem merek, hiszen mindannyiunk közös érdeke a probléma gyors orvoslása.

Kérem tehát, hogy a levélben említett 50 000 forintos összeget mihamarabb fizessék be!

Amint összegyűlik a pénz, és beérkeznek a tervek, kiválasztjuk a tervezőt. Természetesen a beérkezett terveket közzéteszem az oldalon, vagy, ha ezt valamilyen előírás vagy jogszabály tiltja, reményeim szerint nálam bárki megtekintheti őket.

A következő lépés a kivitelező kiválasztása. Itt szeretnék eloszlatni egy sajnálatos félreértést. A levélben szereplő 80-100 millió forintos kivitelezési díj természetesen az egész projektre vonatkozik! Sőt, ha feltételezzük azt, hogy az I. ütemben elkészült illegális vízhálózathoz nem, vagy csak kisebb mértékben hozzányúlni, a fenti összeg csaknem a felére csökkenhet. Ez azonban csak később, a jelenlegi vízhálózat feltárásakor fog kiderülni.

Tehát az egy helyrajzi számra eső költség legrosszabb esetben (100 millió forinttal és 200 telekkel számolva) sem haladhatja meg az 500 000 forintot. Tudom, hogy ez sem kevés, de szerencsére van lehetőség a terhek mérséklésére.

Fontos kérdés, ezért érdemes azonnal tisztázni. A területen található utak tulajdonosai megadták engedélyüket a munkavégzésre, és a Polgármester Asszony szombaton arról számolt be, hogy megkezdte a fenti utakra a szolgalmi jog bejegyzését.

Hasonlóan fontos kérdés, hogy elvben minden érintett "ó-berkenyei" hozzájárult ahhoz, hogy az új bekötés nyomvonala áthaladjon a telkén. Ez nagyon fontos lépés, hiszen ha akár csak egyikük is ellenállt volna, újra kellett volna álmodni a provizórikusan már több helyen elfogadott nyomvonalat.

Az ezt követő lépés egy víziközmű-társulat létrehozása lesz.

Ennek megalakulása egy rövidebb előkészítési fázist követően az érintettek kétharmados többségével valósítható meg. Ha ez sikerül, az általuk hozott döntések, illetve a meghatározott terhek egyaránt érvényesek mindenkire.

A határidőre be nem fizetett hozzájárulás a jegyző által - az adózás rendjéről szóló jogszabályok szerint - kerül behajtásra, így minden remény megvan arra, hogy a fizetési fegyelem a probléma komolyságának megfelelő lesz.

A víziközmű-társulat létrehozásának nagy előnye, hogy külön jogszabály szerint kedvezményes kamatfeltételek mellett hitelt vehet fel.

A víziközmű-társulat az elkészült közművet elkészülte után legkésőbb 30 napon belül átadja a tulajdonos önkormányzatnak, aztán pedig boldogan élünk, amíg meg nem halunk.

Ezek az előttünk álló feladatok, kedves lakó- és telektulajdonos társak!

Tudom, hogy mindenkinek megvan a maga története, a maga elkeserítő és felháborító igazságtalansága, de jelen helyzetben a sorrend nem lehet más, mint előbb megoldani a problémát, aztán pedig megkeresni a bűnösöket, és visszakövetelni, ami jár.

Kérem megértésüket és támogatásukat!

Tisztelettel

Tőrös Balázs
balazs.toros(kukac)bazska.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://berkenye.blog.hu/api/trackback/id/tr46169003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása