HTML

E-mail értesítő

Google Csoportok
Feliratkozás a Berkenye Viziközmű Társulat hírlevelére
E-mail:
Csoport meglátogatása

A Berkenye Víziközmű Társulat honlapja

A Berkenye Víziközmű Társulat honlapja

Linkblog

A jelenlegi helyzet

2007.09.18. 00:59 :: Tőrös Balázs

Tisztelt lakó- és telektulajdonos társak!

Igyekszem a lehető legrövidebben tájékoztatni önöket a Villaparkban jelenleg fennálló helyzetről.

A telkek értékesítését végző cégek vagy megszűntek, vagy felszámolás alatt állnak. A közművek kiépítése nem, vagy csak részben történt meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg az aszfaltutak mellett fekvő telkek (ezt nevezzük I. ütemnek) villany- és gázellátása teljesen, vízellátása pedig részben megoldott, addig a terület fennmaradó részén (ezt nevezzük II. ütemnek) csak az áramellátás kiépítése történt meg, gáz és víz nincs.

Mivel a területen működő gázszolgáltató, a Tigáz Zrt. a jelek szerint ügyfélcentrikus kiszolgálásban részesíti jelenlegi és leendő ügyfeleit, a gáz bevezetése a telkekre nem tér el a máshol megszokott ügymenettől, ezért - legalábbis az első időszakban - a blogban a villany- és gázellátással nem fogok foglalkozni.

Legfontosabb problémánk: a víz.

A területet jelenleg egy kis keresztmetszetű bekötés látja el vízzel. Ennek kapacitása véges, több háztartást, illetve építkezést nem képes megfelelő vízmennyiséggel ellátni.

A Nyugat-Nógrád Vízmű Kft. a problémát már 2004-ben jelezte a közművek kiépítését végző társaság felé, pontosan meghatározva az egyetlen lehetséges megoldást, mely szerint a területet egy új, nagynyomású bekötésen keresztül kell megtáplálni a Rákóczi utca irányából.

A területre jelenleg érkező vizet a Nyugat-Nógrád Vízmű Kft. (a felszámolás alatt álló Berkenye Projekt Kft.-vel kötött szerződésének megfelelően) építési célokra szolgáltatja, annak minőségéért felelősséget nem vállal, ezért ivóvíznek csak nagy képzelőerővel nevezhető.

A területen élők a tavalyi év során megvizsgáltatták a vizet, és kiderült, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, de a normális esetben kötelező szolgáltatói minőségellenőrzés hiányában nem tudhatjuk, meddig lesz (volt) ez így.

A közművek kiépítését végző társaság amellett, hogy elmulasztotta az új bekötés kiépítését, érvényes terv nélkül fogott hozzá a vízhálózat kiépítésének, így a már elkészült hálózat is illegális, műszaki tartalma kérdéses, illetve az esővíz elvezetése is esetleges.

És, ahogy már említettem, a közművek kiépítését végző társaság a terület nagy részén hozzá sem fogott a kivitelezéshez.

Összefoglalva tehát:
- a jelenlegi bekötés alkalmatlan a teljes terület vízellátására
- új, nagyteljesítményű bekötés kiépítése szükséges
- a megépült vízhálózat érvényes tervek nélkül épült, műszaki tartalma kérdéses
- a terület nagy részén egyáltalán nincs víz- és csatornahálózat

A területre építési engedély csak kikötésekkel kapható, a lakhatási engedélyek kiadása pedig hónapokkal ezelőtt leállt, mivel az illetékes rétsági Tűzoltóság nem látja biztosítottnak, hogy a jelenlegi vízhálózatból egy esetlegesen keletkező tűz eloltásához elegendő mennyiségű tüzivíz nyerhető.

A kialakult helyzet hatására egyre több helyen bukkantak fel "Eladó" táblák. Ez pedig a lehető legrosszabb taktika. A jelenlegi helyzetben a telkeket csak elkótyavetyélni lehet, pedig, ahogy ezt hamarosan látni fogja, van jobb megoldás, igaz, sajnos ismét anyagi áldozatokkal jár.

Itt hívom fel a figyelmet arra is, hogy aki az I. ütemben vásárolt telket, és azt most, mint összközművest próbálja értékesíteni, törvénysértést követ el, és egy esetleges adásvétel után visszamenőleg is felelősségre vonható!

Kérem tehát, hogy ne hátráljon meg! Másfél, Berkenyén töltött év után állítom, hogy érdemes harcolni, és áldozatokat vállalni. Akkor is, ha a jövőjét egy, a területen épülő családi házban képzeli el, de akkor is, ha telkére csak mint befektetésre tekint.

Tisztelettel

Tőrös Balázs
balazs.toros(kukac)bazska.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://berkenye.blog.hu/api/trackback/id/tr13168994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása